Ontwerp voorkeursbesluit

Na het uitgebreid vooronderzoek en het advies van de betrokken steden en gemeenten, nam de Vlaamse Regering op 26 januari 2024 een ontwerp voorkeursbesluit. Hiermee zetten we de volgende stap richting een definitief voorkeursbesluit. Tijdens deze stap zal een openbaar onderzoek lopen dat iedereen de mogelijkheid geeft om te reageren op het ontwerp voorkeursbesluit. PLAN B-K zal ook infodagen organiseren voor alle geïnteresseerden die extra toelichting wensen. 

De organisatie van het openbaar onderzoek en de infodagen wordt nu volop voorbereid. Hou zeker de website in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief. 

In 3 stappen naar het voorkeursbesluit

De definitieve beslissing over het voorkeursalternatief verloopt in 3 stappen:

  • De eerste stap werd gezet op 19 maart 2021, toen voor het eerst het voorkeursalternatief werd beschreven in het zogenaamde ‘voorontwerp voorkeursbesluit’. Het resultaat van de eerste stap werd voorgelegd voor advies. Op basis van de adviezen en na overleg werd het ‘ontwerp voorkeursbesluit’ opgesteld.
  • Stap 2 is nu gezet. De Vlaamse Regering heeft het ontwerp voorkeursbesluit genomen. Dit besluit leggen we de komende periode aan iedereen voor tijdens een openbaar onderzoek.
  • Na het openbaar onderzoek volgt stap 3 waarin de Vlaamse Regering de voorkeursoplossing definitief vastlegt.
Afbeelding
3 stappen richtingen een definitief voorkeursbesluit
Afbeelding
uitvoering

Wat is het ontwerp voorkeursbesluit?

Met dit ontwerp maakt de Vlaamse regering kenbaar welk voorkeursalternatief ze graag wil vastleggen. Voor ze dat doet, gaat eerst een openbaar onderzoek door. Gedurende 60 dagen kan iedereen reageren.

Afbeelding
uitwerking

Openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek zal georganiseerd worden vanaf april. Gedurende deze periode kan iedereen een reactie formuleren.

Het openbaar onderzoek zal betrekking hebben op onderstaande documenten. 

  • Het ontwerp van voorkeursbesluit;
  • De ontwerp synthesenota;
  • De ontwerp onderzoeksrapporten waarop de synthesenota gebaseerd is;
  • De beslissing van de dienst Mer over de reikwijdte en het detailleringsniveau van de informatie die in het MER moet worden opgenomen.

Je kan deze documenten reeds terugvinden op de website onder de Bibliotheek

Afbeelding
verkenning vierkant oranje

Welkom op onze infodagen

Tijdens het openbaar onderzoek zal PLAN B-K meerdere infodagen organiseren waarop je van harte welkom bent. We geven graag een extra woordje uitleg, je krijgt een overzicht van het voorkeursalternatief en een antwoord op eventuele vragen. De infodagen  worden nu volop voorbereid en zullen binnenkort aangekondigd worden via de website en de nieuwsbrief. 

Afbeelding
onderzoek groen half

Waar vind ik alle documenten?

Alle documenten vind je terug in onze digitale bibliotheek

Klik op onderstaande knop om alle documenten m.b.t. het ontwerp voorkeursbesluit te downloaden (Beslissing Vlaamse Regering 26 januari 2024): 

Download alle documenten van de beslissing Vlaamse Regering 26/01/2024 (zipfile van 1GB)